Guia de la renovació energètica d'edificis d'habitatges : envolupant tèrmica i instal·lacions [text imprés] / Catalunya, Autor . - Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2010 . - 153 p. : il. ; 24 cm. ISSN : B-45.820-2010 Matèries : | Energia -- Consum
| Classificació : | 02.02.04 Estalvi energètic | Resum : |
Aquesta guia és una eina de consulta i de treball per al personal tècnic i professional que participa i intervé en un procés de rehabilitació: professionals de l'arquitectura, de la construcció, de l'administració de finques, i equips tècnics dels ajuntaments i de l’Administració.
L’objectiu principal és orientar en el procés de rehabilitació energètica dels edificis d’habitatges en compliment de les normes i els objectius europeus i d’acord amb les propostes recollides en la revisió 2009 del Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015 per tal d’aconseguir una disminució de la demanda energètica, un augment de la utilització d’energies renovables i una disminució de les emissions de CO2 d’aquests edificis.
Així, la guia pretén ajudar en la fase de presa de decisions aportant mesures concretes de millora i mostrant els beneficis energètics que comporten per a l’ampli ventall d’edificis existents i incentivar la pràctica habitual de la rehabilitació energètica.
La guia s’estructura en cinc capítols. El primer té per objectiu situar i justificar la importància de rehabilitar amb objectius energètics. Per això comença mostrant dades del consum de tot el parc d’habitatges i d’un habitatge en particular, i es presenten els estalvis d’energia que es poden aconseguir si es rehabiliten i es milloren diferents parts dels edificis: l’envolupant i les instal·lacions. Així, el capítol 1 presenta què s’entén per rehabilitació energètica d’habitatges.
En el segon capítol es fa una relació de la normativa energètica aprovada en els darrers anys a nivell europeu, estatal i catalana, marc de referència obligatori en la rehabilitació.
El tercer divideix les rehabilitacions energètiques en dos grups, segons si són edificis assimilables a edificis d’obra nova —i que, per tant, han de complir la normativa d’aquests—, o si no són assimilables a obra nova. En el segon cas, es plantegen els requeriments normatius recomanats per a la millora de l’envolupant mitjançant aïllaments de façanes i cobertes i la substitució de finestres, i que s’han exigit per els casos que han sol·licitat ajuts a la rehabilitació energètica de la Generalitat de Catalunya.
El quart se centra en les propostes i les mesures aplicables en la rehabilitació energètica de l’envolupant de l’edifici a partir del disseny constructiu dels diferents tipus d’edificis.
El cinquè i últim capítol s’ocupa de les propostes i mesures aplicables en la rehabilitació de les instal·lacions implementades en l’edifici consumidor d’energia.
Així doncs, les solucions es concreten en un ampli ventall de possibles seccions constructives existents en el parc d’habitatges de Catalunya. (* Sinopsi del editor)
| Nota de contingut : |
1. L’ENERGIA I L’HABITATGE
1.1 El consum d’energia dels habitatges
1.2 Elements dels habitatges sobre els quals s’ha d’actuar
1.3 Raons per a la renovació energètica dels edificis
2. NORMATIVA EN ENERGIA I REHABILITACIÓ
2.1 Els canvis recents en la normativa estatal
2.2 El marc normatiu a Catalunya
3. GRUPS DE REHABILITACIÓ ENERGÈTICA
3.1 Grup 1. Gran renovació
3.2 Grup 2. Altres renovacions
4. RECOMANACIONS D'AÏLLAMENT PER A L’ENVOLUPANT TÈRMICA
4.1 Aïllament en façana
4.2 Aïllament en coberta
4.3 Solucions d’aïllament en obertures:finestres i lluernes
5. RECOMANACIONS PER A LES INSTAL·LACIONS
5.1 Millora energètica en la climatització
5.2 L’aprofitament de l’energia solar tèrmica en la producció d’aigua calenta sanitària (ACS)
5.3 Millora energètica en la il·luminació comunitària
5.4 Millora dels ascensors
6. ANNEXOS
Annex 1. Gruixos d’aïllament recomanats per a la rehabilitació de la part massissa de l’envolupant tèrmica vertical (façanes).
Annex 2. Gruixos d’aïllament recomanats per a la rehabilitació de les cobertes (Part massissa)
Annex 3. Característiques i principals avantatges dels vidres
| Enllaç al recurs electrònic : | http://www.apatgn.org/c/document_library/get_file?uuid=da4a1f50-727e-41cf-8a78-1 [...] | Format del recurs electrònic : | Text complet disponible en format .pdf [4MB] |
|  |